Плоския екран върху релефа на детското развитие

детето и дигиталните технологии

Живеем в свят, който почти по нищо не прилича на нашето детство. Децата ни са потопени в технологиите от момента на своето раждане. Технологиите и екраните не са създадени за света на децата, но ние ги срещнахме. И това породи проблеми. Първи за това разбраха родителите. В началото изглеждаше забавно. Детето може да играе без да разхвърля цялата стая. Детето Ви е вкъщи, стои пред детската програма на телевизора и Вие можете да си свършите цялата работа без да Ви прекъсва. Пиете кафе с приятели, детето Ви седи на масата, не притеснява никого и играе на телефона Ви. Нищо лошо не се случва. Но само на пръв поглед.
После, дойдоха проблемите – хиперактивност, дефицит на внимание, нервност, раздразнителност, безсъние, проблеми в ученето, забавяне на развитието на речта, зависимост към компютърни игри и телевизия. Родителите ориентираха своите въпроси към психоаналитиците и детските психолози.
В началото отговори нямаше, само въпросите ставаха повече. Сега след 20 години работа, проучвания и много наблюдения над деца, детската психология и психоанализата дадоха своите отговори. Вече не е вярно, че никой не знае кое е добро и кое лошо за в срещата на децата с технологиите. Вече дори знаем кога какво трябва да се прави. Сигурно е, че след години на всеки дигитален софтуер ще има знак 3+, 8+ или 12+, както сега това е задължително за играчките, телевизионните предавания и други неща. Да, тези знаци са резултат на много пострадали деца от същите тези играчки, които Вие днес не бихте купили на детето си под съответната възраст. Стотици родители преди Вас са го направили, по същия начин както Вие сега го правите. Защото е достъпно и никъде не пише, че вреди. Ще мине време преди статистиката, министерствата на здравеопазването по света, Световната здравна организация или Европейската комисия да получат достатъчно статистически данни, за неблагоприятното въздействие на дигиталните технологии. Едва тогава те ще направят своите срещи, комисии, дирекции, обсъждания и директиви. Това, че сега е разрешено не е само защото не е вредно, а защото още няма достатъчно обществен натиск и пари за проучвания и разпостранение на резултатите от тях.
Вие сте родител сега.
Сега децата Ви са деца. Сега се развива нервната им система и тялото им. Ще чакате ли да разберете, че онова което са правили като малки е навредило на тяхното развитие както и на още 500 хиляди европейчета. Това ще Ви успокои ли? Ще оправи ли нещата?
Да, в момента не знаем всички отговори. Но знаем как да не вредим. Това е добро начало. Има статистика и достатъчно научно анализирана информация, за да знаем че употребата на екран трябва да се съобразява с възрастта на детето.

ИЗТЕГЛЕТЕ, ВИЖТЕ И РАЗПОСТРАНЕТЕ  брошурата ни за благоприятните начини децата да ползват екранни устройства в периода на детството.