За малки деца – психотерапевтична куклотерапия „Пинокио“

“Пинокио” съчетава както утвърдени, така и съвременни методи в  психотерапията за деца. Тя е подходяща за деца, които срещат проблеми във възрастта на  детската градина и яслите. Подходяща е също за деца, които не посещават детска градина поради здравословни или психични проблеми в емоционален и поведенчески план. Някои родители се обръщат към нас, за да подпомогнат децата си в преодоляването на агресивно поведение или хиперактивност преди началото на училищния живот.

ОПИСАНИЕ НА ПРОГРАМАТА:

Срещите с психолог в процеса на психотерапевтичната работа с деца, минават под формата на игра с кукли или рисунки. За децата това е интересно. Не е рядкост след първите няколко сесии децата да демонстрират желание да посещават кабинета на детския психолог. Това обаче не е задължително условие, за да можем да работим с детето Ви.

“Първите няколко срещи изискват участието по възможност надвамата родители и детето. Когато детето расте и се възпитава в ежедневието и от други възрастни –  дядо и баба, детегледачка, те също ще бъдат поканени на по-късен етап, за да споделят впечатления и проблеми.   Целта на тези срещи е психологът да добие максимално широка представа за поведението на детето в различни ситуации.

Трябва да знаете, че децата нямат проблеми със себе си, обикновено възрастните или връстниците им имат проблем с тях. Разбира се, това не пречи  порастващият господин да заяви “тук сме защото много се бия в детската градина“, но това са повече думи на възрастните, отколкото осъзнат проблем. Обикновено детето има друг прочит на този проблем – “искам да ми дават играчките си, а те не го правят и затова ги удрям.” Неговото страдание е голямо, той се чувства самотен, а не агресивен както го определят възрастните.

По тази причина преди да ни посетите е добре да съберете повече информация от хората около детето – педагози, детегледачки или семейни приятели, които са често с детето.  Ако се чувствате сигурни в тях, можете да им споделите, че ще ходите при  детски психолог заради проблем с детето си, струва си да чуем какво те са видели за Вашия проблем.  Случвало се е при доста сложни случаи след съгласие на семейството  да разговаряме с учителите на детето и това обикновенно помага да се подреди картината на проблема. Родителите не могат да видят и знаят всичко.

След като е събрана първоначална информация,  приключва етапа на първоначална оценка на проблема и започва същинската работа. Добрият детски психолог е комбинация от детектив и преводач. Събира прилежно всякаква информация от и за детето, но и  превежда поведението, боледуването, пакостите, ината на детето на езика на общуването му с възрастните.

“Преди години  едно семейство бе пратено на психолог от учителката, по много причини, но повода бе  защото детето се държало грубо в ситуация, в която тя искала да му помогне. Занималнята свършила и детето останало дълго пред училищната порта. Тя искала да го заведе у дома му. То казало “Не искам”, тя настояла, то започнало да я рита и да пищи. Всички са възмутени от тази история. Момчето бе свито и необщително, оказа се, че не е могло да каже на учителката нищо повече от  “Не искам”.  Защо не искало,  никой не беше попитал, защото възрастните бяха дълбоко шокирани от поведението му. Оказа се, че  бащата е обещал предния ден да го вземе, но закъснявал и детето го чакало. Не искало когато баща му да дойде до занималнята да открие, че го няма. То се е опитвало да остане лоялно към поетото обещание на всяка цена, със зъби, нокти, ритници и писъци.  Защо ли? Ами познайте – Момчето жадуваше за време прекарвано с баща си. ”

Този превод накара това момче следващите 10 месеца да тича по стълбите към кабинета всеки път, въпреки, че не говореше вътре въобще и гледаше килима през по-голямата част от годината.  Ние превеждахме, неговото мълчание и това му беше много необходимо.Още повече се нуждаеха от този превод родителите му, за да усетят, колко чувствително и лоялно е тяхното момче към семейството си, а не агресивен и сърдит ученик, какъвто ем го описваха в училище.

Децата  показват, играят, рисуват проблемите си, понякога ги изговарят, а понякога ги мълчат.

Самата психотерапия изглежда на родителите насочено от психолога партниране на дейсвията на детето с куклите, пластелина и рисунките. Целта на тази приличаща на игра дейност е да подпомогне изразяването на детето и нашето разбиране на смълчаното и мъгляво за самото дете преживяване.

Предимството на игровата психотерапия в нашия кабинет е, че дава възможност на децата да се чувстват по-освободени при срещата с психолог. Този подход се предпочита в САЩ и Европа пред болничната или училищна обстановка, която респектира детето със своята строгост и формалност.