10 ИДЕИ когато решите да посетите детски психолог

Винаги може да си запишете час за посещение при нас. Все пак има някои дребни неща, които ще Ви помогнат да извлечете най-много полза от първата Ви среща с детски психолог. 

В УЧИЛИЩЕ или ДЕТСКАТА ГРАДИНА :

  1. Срещнете се различни учители и съберете, информация за поведението на детето.
  2. Разпитайте за взаимоотношенията му с учители  и със съученици.
  3. Разпитайте за общата атмосферата в класа напоследък- има ли напрежение между групи или отделни деца. Къде се позиционира Вашето дете в този конфликт или в решаването му.
  4. Не обяснявайте в училище, че детето Ви (ще) ходи при психолог. Нека то да избере на кого да каже това.

ВКЪЩИ :

5. Обсъдете със съпруга/съпругата си тази идея. Специалистът ще иска да знае какво мислят и двамата родители за проблемите на детето.

6. Понякога това е възможно, понякога не, но винаги помага, когато детския психолог успее да се срещне и с двамата родители.

7. Не е нужно всички да са съгласни с идеята да се посещава детски психолог. Понякога единодушието идва на по-късен етап, когато се появят пърните резултати. Това не пречи да се започне работа или просто да се направи една консултация, за да се чуе мнението на специалист.

8. След като вземете решение да ни посетите, поговорете за това сина/дъщеря си. Не очаквайте да са във възторг.

 9. Задължително кажете истината за посещението при този непознат човек. Не се опитвайте да заблудите детето като измислите история за семеен приятел или нещо подобно. Децата бързо разбират лъжата.

10. Не насилвайте детето „да си споделя“ с психолога. Детето Ви е привързано към Вас и споделя на Вас. Това с психолога е работа и точно така може да му го представите като

–  „някой, който ще ти свърши работа, за да започнеш да си пазиш леглото сухо“

–  „този човек  ще работи за теб, да можеш да имаш по-добри отношения с другите деца“

– „двамата ще работите заедно и заедно ще търсите начин да се чувстваш по-добре в училище и удома. “