12 Идеи как да предпазите детето си от компютърна зависимост

1Опитайте се да не купувате компютър колкото се може по-дълго време. За придобиване на средно ниво на компютърни умения са достатъцни няколко месеца занимания с компютър. Компютърните игри не учат децата как да оформят текст, да правят таблици или да пишат програми.  Тях детето Ви ще усвои за няколко седмици, щом му се наложи да ги прави за задания в училище. Ето защо най-добрият момент за купуване на компютър е, когато обучението и задълженията на детето го наложат. Това важи и за възрастните.
2 Ако сте решили да купите на детето си компютър, изберете такъв с ограничени технически параметри. Това ще Ви гарантира, че сред година – две детето Ви няма да може да игре на все по нови и нови игри, които да поддържат интереса му в тази сфера. Напрактика за ежедневна работа и ползване на интернет ви е необходим компютър със средни параметри.
3 Забранете игрите, чиито сценарии позволява да се играе с много играчи и да се изгражда биографията на героя. Това са игри от типа „second life“ и са доста сложни на вид. В тях играчите печелят бонуси освен от самата игра и от времето, което изразходват, за да играят. Тези игри изискват детето Ви да прекарва много дълго време пред компютъра.
4Не слагайте компютър в детската стая преди 14-тата година. Освен, че детето ще се изолира от живота на семейството, няма да можете да виждате какви сайтове посещава Вашето дете.

5

Възползвайте се от съществуващите програми за родителски контрол.

6 Ангажирайте децата си – спорт, танци, екскурзии и други дейности, които не са виртуални, а социални са добре дошли.

7 Канете и други деца вкъщи, пращайте децата си на гости.Когато децата са много, а компютърът един детето ви трудно ще се залепи за него, защото другите деца рано или късно ще го принудят да отстъпи мястото си.

8

Ако децата Ви ще ползват интернет нека предварително да знаете за какво.

9Още преди да е започнало, помолете детето Ви да реши колко време ще играе. Настоявайте да спази времето. Не позволявайте да се играе повече от 2 часа без прекъсване.
10Не се опитвайте да си спечелите свободно време или малко спокойствие като предлагате на детето си да ползва компютъра, нито го награждавайте по този начин.
11  Помогнете на детето си от пасивен да се превърне в активен потребител на съвременните технологии. Потърсете в книжарниците книги за начинаещи програмисти, създатели на графични продукти или сайтове, подарете му книги за важни хора и събития в света на компютрите. Вашето дете може и да не стане следващия Бил Гейтс, но ще разбере, как се създава тази виртуална реалност и какво реално може да постигне в нея.

12Старайте се времето прекарано пред компютъра да бъде последвано от излизане на вън и физическа активност.