Случай на психоаналитична психотерапия на млад мъж с панически атаки

РЕЗЮМЕ : Този случай е прекрасна илюстрация на това как психоаналитичния метод създава пространство един човек да конструира в себе си психичен инструментариум, който живота не му е предоставил възможност да придобие. Млад мъж  търси психотерапевт, защото се чувства зле. Объркан е. Отстрани погледнато, животът му изглежда хубав. От вътре - нито е щастлив, нито е доволен, а напоследък се случват и странни неща. Прилошава му. Не ги нарича панически атаки, но със сигурност му става зле. Той си го обяснява, че е заради дългогодишното пушене на трева. Сам бе направил решителната крачка и бе прекратил дългогодишната употреба на марихуана преди 4-5 месеца. Прилошаванията не са изчезнали, както е очаквал. Ходил по лекари, казали му, че е здравв . Решил е да потърси психолог, защото сам не знае как да продължи да се бори с този проблем. И до днес приятелите му, висят по кафетата и пушат трева или пият бира по цял ден. Не се задават излишни въпроси за живота, вселената и всичко останало. Боян е убеден, че това да работи при баща си „все е нещо“. Вечер, когато остане сам със себе си идва паническата криза. Този симптом го бе принудил да търси промяна. Интелигентен и критичен към себе си, реши да пътува всяка седмица, за да работим. Упоритостта с която изминаваше по 250 км. в едната и още толкова в другата посока беше интересна и контрастираше на цялата картина на историята му. Именно в тези моменти на пътуване, които се явявака като прекъсвания в монотонността на живота му, той успя да  конструира своя път на изход от безпътицата, в която се намираше. Психотерапевтичният ефект върху младежа,  бе резултат най-вече от изграждане на идентификация за себе си.  Процес, който е от съществено значение за личността, но който, както ще видите беше блокиран през цялото юношество.

Свали като PDF (136 KB)

ОБЩИ УСЛОВИЯ НА УПОТРЕБА:

Настоящите текстове не съдържат лични данни. Всички имена и детайли, които биха допринесли за идентифициране личността на пациента или негови близки са променени.

Публикуването им цели единствено и само да илюстрира процесите на психоаналитичната психотерапия, които са строго индивидуални, съобразени и адаптирани изцяло спрямо нуждите на пацинта.

Текстовете следва да бъдат възприети като пример за възможностите на един психотерапевтичен курс и нямат задължителен характер.

Употребата им се разрешава само за лични цели.

Всички права върху текстовете, както и  всяка друга информация, публикувани на този сайт са обект на авторско право.

Възпроизвеждане на текстове, образи и информация от сайта става при условията на Закона за защита на авторското право и сродните му права и/или нормативните актове, уреждащи съответните отношения.

Цитати на текстове, образи или друга информация от  сайта се извършват само с посочване на линк и без копиране.

Име: *

Email *