Случай на психологическо консултиране при репродуктивни проблеми

РЕЗЮМЕ : Това е типична заявка за психологическо консултиране – проблем, който е конкретен, обективен и в известна степен външен на психичния апарат. Преди неговата поява личността не е имала тежки емоционални проблеми. От историята на пациента са налични достатъчно данни, според които е напълно постижимо, след отстраняване на проблема, личността самостоятелно да възстанови психичния си баланс и адаптация.  Млада жена,  от години се бори с безплодието. През последните 2 години са проведени 2 процедури по инвитро на естествен цикъл, но без резултат. Тя е в голямо колебание дали да продължи да работи със същия лекар. Колебае се дали да предприеме процедура по инвитро с интензивна хормонална стимулация или да потърси друг гинеколог. След втория неуспешен опит нещо й подсказва, че трябва да опита и консултации с психолог като част от усилията й да зачене. Историята на проблема показва, че пациентката среща сериозни трудности да общува с гинеколога си. Това е уважаван специалист, с голяма успеваемост. Реномето на клиниката, славата на лекарката и някои детайли я карат да е критична към своите емоции на недоволство. В допълнение към проблемите с гинеколога са налице и редица обстоятелства в отношенията между нея и съпруга й, които я карат да се чувства така, сякаш само тя иска това дете.  

Свали като PDF (67 KB)

ОБЩИ УСЛОВИЯ НА УПОТРЕБА:

Настоящите текстове не съдържат лични данни. Всички имена и детайли, които биха допринесли за идентифициране личността на пациента или негови близки са променени.

Публикуването им цели единствено и само да илюстрира процесите на психоаналитичната психотерапия, които са строго индивидуални, съобразени и адаптирани изцяло спрямо нуждите на пацинта.

Текстовете следва да бъдат възприети като пример за възможностите на един психотерапевтичен курс и нямат задължителен характер.

Употребата им се разрешава само за лични цели.

Всички права върху текстовете, както и  всяка друга информация, публикувани на този сайт са обект на авторско право.

Възпроизвеждане на текстове, образи и информация от сайта става при условията на Закона за защита на авторското право и сродните му права и/или нормативните актове, уреждащи съответните отношения.

Цитати на текстове, образи или друга информация от  сайта се извършват само с посочване на линк и без копиране.

Име: *

Email *