Симптом и психичен апарат

Сигурно Ви се е случвало да чуете, че онова, което Вие наричате „психичен проблем“, специалистите наричат симптом. Това е термин от медицината, възприет и в психотерапията.  Симптомът е знак, че функционирането на един орган или система в тялото е излезнало извън рамките на здравето. Това още не означава, че сте болни, но със сигурност вече чувствате дискомфорт или болка. Знаете, че „нещо не е наред“ и следва да потърсите начин да върнете състоянието на органа или системата в предишното състояние.

В областта на психичното,  симптомът няма същата съдба като при тялото.

Всеки психичен проблем, независимо от степента на страдание, което поражда е вид самолечение.  Той не е чуждо тяло, попаднало в окото Ви. Това е сложен психологически механизъм. Изработен е с много енергия от психичния Ви апарат. Този механизъм е бил и все още е част от  Вашата социална и емоционална адаптация. По тази причина,  многото Ви опити да се промените, да се отървете от него или просто да го намалите, се оказват неуспешни. Той е формиран отдавна и вече е установил своето място в икономиката на Вашия психичен живот – съзнаван и несъзнаван. Неговото рязко отстраняване, чрез силни медикаменти, алкохол или други психоактивни вещества може да доведе до тежък срив след известно време. По тази причина и психиатричното  лечение, също няма да Ви осигури шоково справяне с проблемите. Обикновенно медикаментозното лечение  цели степен на облекчение, за да може пациентът да се върне към по-нормални нива на житейско функциониране. Пълното отстраняване на симптомите рядко е възможно само чрез медикаменти, без човек да поработи върху психичния си живот. Това е така, защото обичайно не става дума само за един конкретен психичен проблем, а за цяла мрежа психични проблеми с различна яркост и тежест. 

Преди да започнете истинската работа за Вашата промяна, трябва да се извърши дълъг и специфичен процес на психодиагностика. Последвайте линка, за да научите повече за процеса на психотерапия.