Консултации с психолог или психотерапия

Разликите между „психотерапия“ и „консултации с психолог“ приличат на тези между медикаментозното лечение и приемането на хранителни добавки за укрепване на имунитета. Има състояния, в които тялото има нужда от преструктуриране на биохимичните процеси, за да се справи със симптомите. Тежестта на проблема е надхвърлила силите на организма да се пребори с него. Тогава благодарим на късмета си, че живеем в 21-век и фармацията ни спасява от трайно и необратимо влошаване, което ще промени живота ни.

Психотерапията има подобен подход – оздравителен. Разбира се, пациентът е по-активен отколкото при лечението с химични вещества. Подходът тук е уникален. Няма еднотипно лечение за всички. 

При други  неразположения, обаче, е препоръчително само да засилим организма. Тогава ни помагат изпитаните средства за укрепване на имунитета. Тялото и психиката са удивителни. Стига потенциалът им да не бъде нарушен под тежестта на проблема, те ще възстановяват своя баланс.   В тези случаи навременната подкрепа и консултациите с психолог ще помогнат на човека да не задълбочи страданието си. Да се подготви и вземе обмислено решение за себе си или някой друг.

Всеки може да понесе различна тежест. За един е тежко едно, което за друг е поносимо. Всеки сам знае какво му е на душата. Всеки сам знае колко иска да се променя.

Психотерапевтите с психологическо образование могат да Ви предоставят психологическо консултиране, когато желанието на пациента или ситуацията не налага да се започне психотерапия.

Психологическото консултиране не е кратък въриант на психотерапията. Нито е нейна демо – версия. Двете имат различна цел и оттук идват и разликите във формата – времетраене, цена, честота и съдържание на обсъжданите теми в срещите с професионалиста.

 

 Консултациите с психолог Ви помагат да постигнете най-доброто, за което имате потенциал към момента, психотерапията надгражда този потенциал. 

 

РАЗЛИКИТЕ

Психотерапия Консултация с психолог
Образование на професионалиста Психиатър или психолог с допълнително обучение в психотерапия. Всеки психолог завършил магистърска програма е обучен в някоя сфера на консултиране – трудова, училищна, възрастова, личностова, детска, здравна и т.н.
Характеристика на пациента/клиента
  1. Човек с личен проблем
  2. Родители и дете, което среща проблеми.
  3. Двойка с проблем
  4. Семейство с проблем във комуникацията.
  1. Човек с някакъв проблем.
  2. Съпруг, родител, учител или друг професионалисти от обкръжението на човек/дете с проблем.
  3. Екипи
Гледна точка към процеса Ще Ви даде поглед отвътре, за да работите в дълбочина по проблемите. Ще Ви даде компетентен поглед от страни.
Ход на процеса Ще Ви придружи по непознати за Вас пътища на промяна като Ви спестява лутането и препъването. Ще Ви посочи оринтири и посоки на промяна. Ще Ви помогне да откриете изходи и пътища за подобрение, които можете да извървите сам.
Първоначална заявка Пациентът търси промяна с цел цялостно подобряване на качеството си на живот. Клиентът търси решение, съвет или информация върху конкретен аспект от живота си.
Ориентиран към конкретен проблем на пациента От части Изцяло
Тип проблем Повтарящи се проблеми, с които пациентът се бори отдавна и блокират живота му. Стресови обстоятелства, които ни карат да се чувстваме несигурни накъде да поемем и как да се справим.
Примерни повод за среща със специалист Панически атаки, Депресия или друго душевно страдание и болка. Зависимости към хора, вещи, вещества, поведение. Всяко желание „да попитам за това някой психолог“ – за : служебен проблем; развод; смърт на близък. Дилеми от всякакъв тип – възпитание на деца, емиграция и т.н.
Диагностика на личността и нейните специфики Задълбочена Ориентировъчна
Насоченост към промяна в личността В значителна степен се търси промяна в личността. Търси се промяна на емоциите и настроението.
Насоченост към промяна в поведението Да По конкретния проблем
Емоционална подкрепа Да Да
Територия и насоченост на същинската работа в сесията. Съзнавани и несъзнавани идеи, нагласи и модели на поведение. Емоции и концепции. Работа със съзнавани емоции, поведение, интелектуални нагласи. Убеждения и навици.
Цел и посока Изработване и укрепване на вътрешните механизми на психичното, поддържащи психичния комфорт. Надграждане на собствените ресурси на клииента. Стимулиране на възстановяващите ресурси на личността.
Цена Заплащането е при всяка сесия. Лимитирано време. Заплащането е при всяка сесия според нейната продължителност.
Честота на сесиите Веднъж седмично. Рядко до два пъти седмично. Понякога еднократни. Друг път според заявката на клиента – една или повече сесии в месеца.
Трайност на ефекта При качествено проведената психотерапия, постигнатите промени остават за цял живот. Ефектът може да е временен, когато проблемът не е плод само на житейски обстоятелства, а се поражда от характера на клиента.